Caroline Bood
Marja Mamu Ahonen
Heikki Pekkala
Nina Suominen
My Björn
Joseph Taavela Ruocco
Janina Seppälä
Petra Grönstedt

Caroline Bood

Telefon: 076-018 67 39

Caroline Bood, 22 år, har travet i blodet. Den stora idolen är utan tvekan gammelmormor Elsa Johansson. En krutgumma som var aktiv hästägare till hon var över 90 år. Fru Johansson var även med när Färjestad arrangerade första damloppet 7 maj 1939 i samband med banans 75-årsjubileum. Familjen har haft hästar hemma på gården så länge ”Carro” kan minnas.

Favoriten är Avanti Force som gjorde 105 starter (8-15-12) och tjänade 563.000 kronor.

– Jag såg nog alla lopp som Avanti gjorde, säger ”Carro”.

Som 14-åring började hon sommarjobba hos Björn Goop. Det blev också kortare och längre perioder hos Erik Berglöf och Mikael J Andersson innan hon fick fast arbete hos Goop 2013. Sedan i vintras arbetar Caroline Bood i stallet på Söderby Gård. Lyckligaste dagen hittills hos Mattias Djuse är segern med Allora Am på Solvalla i augusti.

Några korta frågor

Drama eller komedi på TV?
– Komedi, utan tvekan. Älskar serien ”Vänner”, har sett varje avsnitt minst en gång.

Semester till badstrand eller storstad?
– Jag har inte rest så mycket men det får bli sol och bad.

Vin eller öl?
– Vin, inget snack.

Frukt eller godis?
– Skojar du eller… godis såklart!

Stochampionatet eller Sprintermästaren?
– Stochampionatet på Axevalla. Då är det fest.

Bästa häst?
– Lannem Silje, vilken jäkla häst.

Mamu-Ahonen

Marja Mamu Ahonen

Telefon: 070-288 43 48

Marja Mamu Ahonen är den senast anställda i stallet som nu växt till över 50 hästar. Finländskan har stor rutin och en unik dubbel på meritlistan. Mamu har arbetat hos största tränaren i Finland – Pekka Korpi och den störste i Sverige – Stig H Johansson.

– Mycket lärorikt förstås att ha jobbat hos både Pekka och Stig H. Jag var ungefär tre år hos båda och fick ett stort ansvar. Jag skötte bland annat om en häst hos Stig H som hette Specialess och tillbringade en hel del tid i Italien med honom, berättar Mamu.

Mamu Ahonen blev tidigt intresserad av grannens travhästar i Vihti där hon är född och uppvuxen. Hon hängde i stallet så fort tillfälle gavs. Efter gymnasiet började hon hos Lars-Erik Stenberg, stannade två år i Vihti innan hon fortsatte med studier.

– Jag utbildade mig till massör, jag körde även truck under en tid, men var tillbaka i travet och började hos Pekka Korpi. Min favorithäst var Magical Queen som 2010 vann elva lopp och tjänade 135.000 euro. Efter det följde jag med Raineri Björkroth när han flyttade till Sverige och Solvalla. Stannade i två år, därefter arbetade jag hos Stig H innan jag började hos Mattias. Jag trivs jättebra, passar många fina tvååringar och hoppas på ett spännande och bra 2016, säger Mamu.

– Man brukar ju få en favorithäst där man jobbar, men jag har ännu inte riktigt bestämt mig vem det blir hos Mattias, det är så många att välja mellan, säger hon och skrattar.

Mamu håller på att ta körlicens och till stor hjälp är hennes egen Treasure Dust. En bussig femåring som ställer upp i de 10 provlopp som krävs för att få lärlingslicens.

Några korta frågor

Drama eller komedi på TV?
– Komedi.

Semester till badstrand eller storstad?
– Badstrand, utan tvekan. Älskar värme och sol.

Vin eller öl?
– Gillar båda men föredrar nog vin.

Frukt eller godis?
– Godis.

Elitloppet eller Finlandia Ajo?
– Även om jag kommer från Finland måste jag säga Elitloppet. Jag har haft starthäst på söndagen och fått uppleva den otroliga stämningen när jag fick värma hästen.

Bästa häst?
– Oj, svårt att välja men säger Varenne. Han vann allt och gjorde aldrig ett dåligt lopp.

 

Heikki Pekkala

Telefon: 0736-71 81 33

Heikki Pekkala sköter unghästarna i stallet. En hästkarl uti fingerspetsarna med en lång merit- och arbetslista.

Heikki är född och uppvuxen i Kittilä i norra Finland med Sodankylä och Rovaniemi som närmaste banor. Han blev tidigt drabbad av travbacillen, han fick många visdomsord på vägen av framgångsrike amatören Lauri Evijoki.

Men Heikki ville tidigt ut och se världen och 1990 lockade Rom. Italien blev finländarens hemland i 14 år.

– Det var en bra tid i Italien. Vädret var fint och maten god. Det var bra hästar och fina lopp med hyggliga prispengar. Jag jobbade hos flera bra tränare som Gerhard Krüger, Wim Paal/K-G Holgersson och Holger Ehlert. Jag jobbade även flera år som privattränare i Italien, berättar Heikki.
2004 flyttade Heikki till Sverige och började hos Åke Lindblom.

Därefter har han arbetat med unghästar hos både Stefan Hultman och Roger Walmann.

– Åke är en härlig person och en väldigt duktig tränare. Hos Hultman och Walmann fick jag jobba med många väldigt fina unghästar.

Nu har Heikki rotat sig i Sverige och arbetar sedan en tid på Söderby Gård. Innan Heikki började hos Mattias vann han Breeders Crown och E3-revanchen som B-tränare.

– Mattias har börjat bra, han arbetar hårt, vilket är ett måste om man ska komma någonstans. Vi har flera fina tvååringar i stallet och kvaliteten på hästarna förbättras hela tiden, säger Heikki.

Några korta frågor

Drama eller komedi på TV?
– Drama. Vi brukar beställa hem någon serie från Netflix ibland.

Semester till badstrand eller storstad?
– Jag gillar sommarstugan bäst, men badstrand får det bli. Det fanns många fina stränder i Italien.

Vin eller öl?
– Vin. Det finns många goda viner i Italien

Frukt eller godis?
– Frukt. Jag äter inte godis. Många hästägare kommer med väldigt mycket gott fikabröd till stallet, det gillar jag.

Elitloppet eller Gran Premio Lotteria?
– Elitloppet. Lotterian var stort tidigare men har tappat mycket.

Bästa häst?
– Varenne. Det har aldrig funnits en häst som han. Varenne fick tuffa lopp, han reste långt men vann ändå i stort sett varje gång.

Nina-Suominen_web

Nina Suominen

Telefon: 0725-00 99 88

Nina Suominen är senast anställd. En synnerligen rutinerad finländska med över 25 år som hästskötare.

Att skriva hennes CV skulle ta för stor plats. Men Nina blev intresserad för trav och hästar som tonåring. Efter två år på hästgymnasium fick hon jobb på Forssa travbana som ligger tio mil nordväst om Helsingfors.

Fyra år senare ville Nina vidare i livet. Ett av Tysklands största privatstall, Gestüt Cicero, som ägdes av Harald Grendel erbjöd jobb och bostad.

– Det var första gången utomlands och jag fick bland annat passa Sea Cove under hans sista tävlingsår. En otrolig häst, även om han var lite sliten på slutet, säger Nina.

Sea Cove vann det mesta i Europa mellan 1992-1994: Prix d’Amerique, Prix de France, Elitloppet, Åby Stora Pris, Åbergs Memorial och Oslo GP.

Nina stannade åtta år i Tyskland och arbetade bland annat för stora hästägaren och uppfödaren Alwin Schockemöhle (AS-hästarna). Sedan väntade åtta år i Italien hos arbetsgivare som Baldi, Ehlert, Gocciadoro och Pollini.

Leben RL blev den stora favorithästen.

– Han hade dåliga ben men gjorde alltid sitta bästa och vann 35 lopp på drygt 70 starter. En underbar häst, berättar Nina som även skötte om topphästar som Unforgettable och Linda dei Casei.

Travsporten började få bekymmer i Italien och Nina sökte sig norrut. Men bara till grannlandet Österrike och championtränaren Gerhard Mayer. Där stannade hon i tre år.

Nu har Nina, 46 år, landat på Söderby Gård och Mattias Djuse.

– Jag har bara jobbat några veckor men det känns bra här. En väldigt fin gård med bra träningsbanor, många hagar, fina hästar, ordning och reda. Det gillar jag.

Några korta frågor

Drama eller komedi på TV?
– Drama. Om jag har tid kan det bli nån serie, men oftast står tv:n på som bakgrundsljud.

Semester till badstrand eller storstad?
– Även om jag jobbat på många olika platser har man sällan haft tid att besöka städerna. Väljer badstranden.

Vin eller öl?
– Man drack ju mest vin i Italien och öl i Tyskland, det får bli öl.

Frukt eller godis?
– Frukt.

Elitloppet eller Gran Premio Lotteria?

– Måste säga Lotterian i Neapel. Ett härligt lopp med en galen publik.

Bästa häst?
– Moni Maker. Jag såg henne vinna flera lopp runt om i Europa, framför allt minns jag segern i Prix d’Amerique då jag var på plats på Vincennes.

My Björn

My Björn har sedan några månader tillbaka förstärkt stallets goda laguppställning av hästskötare.  My har, liksom kompisen Tiffanie Kjell, en gedigen hästutbildning som inleddes tidigt inom ridsporten.

Hon var en duktig ryttare som tävlade i elitlaget i både Södertälje och i Djursholm.

– Jag började i ridskolan när jag var sju år och det var bra på flera sätt. Man fick lära sig att alltid vara lätt på handen när man red sin häst. Lite svårt att beskriva men att ha en bra känsla tillsammans med hästen. Inga häftiga rörelser och så, säger My.

My Björn är född och uppvuxen i Nykvarn, några mil söder om Stockholm. Närmaste granne var travtränaren Hans-Owe Sundberg.

När hon var 18 år var det dags att byta sida – från ridhästar till travhästar.

– Min pappa hade häst i träning hos Hans-Owe och jag kände honom väl. Jag var väl lite strulig i slutet av högstadiet och i början av gymnasiet, jag tyckte det var roligare att vara med hästarna i stallet än att gå i skolan. Pappa ansåg att jag behövde lite styrning så han fixade med jobb hos Hans-Owe, säger 23-åringen och skrattar.

My stannade i drygt fyra år hos grannen Sundberg. Hon tog kusklicens och har vunnit två lopp på 45 försök. Båda segrarna har kommit på Solvalla.

– Jag har Hans-Owe att tacka för mycket. Han stöttade och peppade mig hela tiden, när man kört dåligt sa han bara ”kom igen, det kommer nya lopp”. Det var inte lätt att sluta hos honom, vi var som en stor familj, men efter lite tjat och pushande från en vän (Tiffanie) så ringde jag upp Mattias och frågade om det fanns jobb. Nu är jag här på Söderby och trivs jättebra.

– Man får mycket eget ansvar och Mattias litar på hästskötarna. Det är viktigt. Jag gillar att pyssla om hästarna, det kan bli låååånga dagar här ute i stallet innan man är klar. Men jag kan lika gärna hänga i stallet än att sitta hemma i soffan och kolla på tv (skratt).

My har alltså körlicens men tycker att arbetet med hästarna är minst lika roligt som att köra lopp.

 

Joseph Taavela Ruocco, 20 år

När och hur började du med hästar och trav?

– Mamma och pappa har alltid håller på med hästar och det var ganska naturligt att jag också började med travhästar. Pappa är proffstränare och kusk i Italien.

Vad är det bästa med att jobba med travhästar och i ett proffsstall?

– Att få hålla på med fina hästar hela tiden. Samt att få uppleva spänningen i tävling och att man måste leverera på topp.

Vem eller vilka har du arbetat hos tidigare?

– Jag har arbetat i 1,5 år hos Peter G Norman och tre månader hos Timo Nurmos.

Hur ser du din framtid inom travsporten?

– Man har ju drömmen om att någon gång i framtiden kunna starta ett eget stall.

Bästa häst som du har sett?

– Bold Eagle.

Janina Seppälä, 31 år

När och hur började du med hästar och trav?

– Jag är uppväxt med trav då båda mina föräldrar varit aktiva inom sporten. Åkte med pappa och mamma när de tränade hästarna i tidigt skede, sedan köpte de min första ponny när jag var tre år och när jag fyllde åtta började jag köra ponnytrav. Mitt första lopp kördes på Stora Alby (Stig H Johanssons träningscamp) och jag kom överlägset sist för jag var livrädd att min ponny skulle galoppera så jag höll jättehårt i tömmarna. Sedan så rullade det på och slutresultatet på ponnykarriären blev riktigt bra med 426 segrar på 974 lopp.

Vad är det bästa med att jobba med travhästar och i ett proffsstall?

– Det bästa med att få jobba med travhästar är att de är så underbara att arbeta med och man kan verkligen känna lycka när man sitter och kör/tränar dom. Att få se och känna utvecklingen och den speciella kontakt man får med vissa hästar, det är det bästa.

Vem eller vilka har du arbetat hos tidigare?

Tommy Hanné september 2008 – januari 2011, Fredrik oc hHenrik Larsson april 2012 – januari 2013, Stall Zet januari 2013 – april 2013, Travprinsessan (Liselotte Olsson), april 2013 – september 2017.

Hur ser du din framtid inom travsporten?

Då hoppas jag att jag har en egen gård, några ponnytravare till min dotter, ett par egna travhästar som jag tränar och eventuellt kör lite lopp med.

Bästa häst som du har sett?

Bold Eagle. Det var mäktigt att se honom vinna elitloppsförsöket i år!

Petra Grönstedt

När och hur började du med hästar och trav?

– Intresset för hästar har funnits sedan jag var liten. Jag började att arbeta på stuteri när jag var 19 år. Var där i tre år. Sedan har jag gjort lite annat innan jag började arbeta på stuteri igen 2003. Köra häst började jag med för två år sedan. En utmaning jag tog mig an som en möjlighet att lära mig mer. Där jag har stor nytta av mina tidigare hästkunskaper.

Vad är det bästa med att jobba med travhästar och i ett proffsstall?

– Det bästa med att arbeta med travhästar är att de flesta är positiva, lätta att lära och har ett driv att vilja framåt. Det bästa jag vet är att få ett nära samarbete med hästen.

Hur ser du din framtid inom travsporten?
– Jag trivs jättebra med att träna travhästar och ser det som ett arbete som jag kan tänka mig att fortsätta med i framtiden.

Bästa häst som du sett?

– Maharajah.