Presentation: My Björn

My Björn har sedan några månader tillbaka förstärkt stallets goda laguppställning av hästskötare.  My har, liksom kompisen Tiffanie Kjell, en gedigen hästutbildning som inleddes tidigt inom ridsporten.

Hon var en duktig ryttare som tävlade i elitlaget i både Södertälje och i Djursholm.

– Jag började i ridskolan när jag var sju år och det var bra på flera sätt. Man fick lära sig att alltid vara lätt på handen när man red sin häst. Lite svårt att beskriva men att ha en bra känsla tillsammans med hästen. Inga häftiga rörelser och så, säger My.

My Björn är född och uppvuxen i Nykvarn, några mil söder om Stockholm. Närmaste granne var travtränaren Hans-Owe Sundberg.

När hon var 18 år var det dags att byta sida – från ridhästar till travhästar.

– Min pappa hade häst i träning hos Hans-Owe och jag kände honom väl. Jag var väl lite strulig i slutet av högstadiet och i början av gymnasiet, jag tyckte det var roligare att vara med hästarna i stallet än att gå i skolan. Pappa ansåg att jag behövde lite styrning så han fixade med jobb hos Hans-Owe, säger 23-åringen och skrattar.

My stannade i drygt fyra år hos grannen Sundberg. Hon tog kusklicens och har vunnit två lopp på 45 försök. Båda segrarna har kommit på Solvalla.

– Jag har Hans-Owe att tacka för mycket. Han stöttade och peppade mig hela tiden, när man kört dåligt sa han bara ”kom igen, det kommer nya lopp”. Det var inte lätt att sluta hos honom, vi var som en stor familj, men efter lite tjat och pushande från en vän (Tiffanie) så ringde jag upp Mattias och frågade om det fanns jobb. Nu är jag här på Söderby och trivs jättebra.

– Man får mycket eget ansvar och Mattias litar på hästskötarna. Det är viktigt. Jag gillar att pyssla om hästarna, det kan bli låååånga dagar här ute i stallet innan man är klar. Men jag kan lika gärna hänga i stallet än att sitta hemma i soffan och kolla på tv (skratt).

My har alltså körlicens men tycker att arbetet med hästarna är minst lika roligt som att köra lopp.