Racing Brodda slutar tävla

Racing Brodda i samband med segern i Derbystoet 2019.

Tävlingskarriären är över för Racing Brodda. Det blev 17 segrar på 78 starter och 7.831.250 kr i prissumma.

Racing Brodda drabbades av en muskelsträckning i senaste starten som kräver några månaders vila. Mattias Djuse har då i samråd med ägargruppen valt att avsluta tävlandet för det åttaåriga toppstoet.

Racing Brodda köptes in som 1-åring av Mattias på Elitauktionen 2016 för 170.000 kr. Hon blev en andelshäst i 20 olika delar. Pappa är franske topphingsten Prodigious (Goetmals Wood) och mamma Ronda Brick (Super Arnie).

Det blev ett lyckat kval redan i augusti som 2-åring på 1.19,3/2140 och då tog andelsförsäljningen fart. I andra starten blev det överlägsen seger i ASVT Trottex Auktionslopp och en prissumma på 220.000 kr. I december kom den första stora framgången med en tredjeplats i största 2-åringsloppet Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. Prissumma: 350.000 kr.

Sedan följde två år av finaler i stora årgångslopp.

2018: Dubbla E3-finaler och Breeders Crown.

2019: Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet, Derbystoet och Breeders Crown.

Den största segern kom i Derbystoet på Jägersro (2 Mkr). Bara en dryg månad efter den snöpliga  andraplatsen i Stochampionatet. En skön seger för Mattias och kusken Rickard Skoglund som tog 14 segrar bakom Racing Brodda.

-Min största seger, det är alltid extra roligt när man själv har köpt in hästen och tränat hela vägen. Racing Brodda var en fantastisk häst och betydde mycket för mig i början av min tränarkarriär. I början var hon mer stark än speedig men förbättrade hela tiden sin teknik och blev med åren väldigt snabb, säger Mattias.

För ägarna blev Racing Brodda ett fantastiskt äventyr under sju säsonger. I år hann hon med att tjäna 477.500 kr – i övriga säsonger sprang hon in 500.000 kr eller mer, hon segrade även varje år. Bästa säsongen var som fyraåring då hon sprang in hela 4,2 Mkr!

Racing Brodda vann över alla distanser: från 1609 m autostart till 3.200 m voltstart (13,6/världsrekord). I somras segrade hon på 800 metersbanan i Åmål på topptiden 1.11,9a/1680 m – i 76:e starten.

-Vi är ett härligt ägargäng och Racing har gett oss enorm glädje under så många år, säger delägaren Anders Pettersson.

Racing Brodda kördes till seger av Rickard Skoglund, Mattias Djuse och Magnus Djuse.

Heikki Pekkala ansvarade för inkörning och uppträning medan Marcus Lillius, Caroline Bood, Matilda Bergström och Sandra Werner var Racings viktiga skötare.